Home » Mijn belangrijkste lessen na 1,5 jaar CrossFit

Mijn belangrijkste lessen na 1,5 jaar CrossFit

Zo’n 1,5 jaar geleden, In september 2019, startte ik mijn CrossFit avontuur bij CrossFit Amsterdam. Het was mijn eerste aanraking met CrossFit na lang zoekende te zijn geweest. Hardlopen werd snel eentonig en het sporten in de sportschool begon me ook tegen te staan. De variatie en intensiteit van CrossFit bleek perfect en inmiddels wil ik niks anders meer. En het heeft me fitter gemaakt dan ik ook ben geweest. Gaandeweg ben ik tegen dingen aangelopen en inzichten gekregen, hieronder lees je de belangrijkste.

Heb geduld

Heb geduld met jezelf! Als je begint met CrossFit zul je een hoop oefeningen tegenkomen die je nog nooit hebt gedaan, zoals Hand Stand Push Ups (HSPUs), Rope Climbs of Snatches. Het kan best lang duren voordat je die onder de knie hebt, zo heeft het bij mij langer dan een jaar geduurd voordat ik HSPUs kon. Ook al kan het soms frustrerend zijn dat je oefeningen nog niet kunt tijdens een WOD, blijf consistent komen en wees blij met alle progressie die je boekt!

Wees consistent

Mijn belangrijkste learning na 1,5 jaar CrossFit is dat je ongelofelijk veel kunt bereiken als je er consistent aan werkt. Dus: besluit voor jezelf hoe vaak per week je wilt gaan, committeer en doe het. Dat gezegd hebbende: de echte resultaten kwamen bij mij pas toen ik van 3 naar 5 keer per week ging. Ik merkte het verschil overal, in progressie met technische oefeningen, uithoudingsvermogen en mijn lichaam.

Luister naar je lichaam

Het klinkt een beetje cheesy maar is echt waar. Zeker in het begin zijn alle nieuwe oefeningen een flinke aanslag op je lichaam. Laat je lichaam hier aan wennen en doe het rustig aan als je ergens kleine pijntjes op voelt komen. In het eerste jaar heb ik zelf een aantal keer last gehad van mijn schouders door de snatches en cleans, maar gelukkig heeft dit nooit doorgezet tot een echte blessure. Een paar dagen rust waren meestal voldoende om te herstellen. Hoe moeilijk dit ook is, vergeet niet dat je er zo maar een paar maanden uit kunt liggen als je echt een blessure oploopt. Wat zijn die paar dagen dan, toch? Je mag het ook best eens een keer wat rustiger aan doen met wat lagere gewichten, je kunt toch niet iedere workout 100% geven.

Investeer in een paar goede CrossFit grips

Tijdens lange workouts zorgen CrossFit grips ervoor dat je grip intact blijft en beter kunt presteren. Met grips doe ik gemakkelijk grotere sets toes to bar en gaat alles veel vloeiender. Uiteindelijk haal je daardoor een betere tijd. Laat je grip niet de limiterende factor zijn!

Goede voeding = progressie

Vorig jaar ben ik in totaal zo’n 9 kilo afgevallen. Dit was niet echt een doel, meer een samenloop van omstandigheden. Ik was van 3 keer per week naar 5 keer per week gegaan en ging beter op mijn eten letten (en vooral minderen in koolhydraten). Alhoewel ik blij ben dat dit gewicht eraf is, was het niet optimaal voor mijn prestaties. Ik werd soms slap tijdens trainingen en boekte niet heel veel progressies met zware lifts. Sinds dat ik weer meer aan het eten ben en goed let op wat ik eet voel ik me veel beter tijdens WODs en ben ik flink vooruit gegaan in kracht.

Boek je geen progressie kan dit dus goed liggen aan je eten. Is je doel om af te vallen met CrossFit is dat ook prima, weet dan wel dat je misschien even geen PR gaat zetten op je back squat of de beste tijd zult loggen voor workouts.

Werk aan je mobiliteit

Pas toen ik begon met CrossFit kwam ik er achter hoe slecht mijn mobility was en hoe stijf ik was. Het loont bij CrossFit om hier aan te werken. Hoe beter je mobility is, hoe beter je range of motion. Dit betekent dat je moeilijke bewegingen (zoals de snatch of overhead squat) makkelijker, veiliger en beter (met meer gewicht) kunt uitvoeren.

Weet je niet echt of je mobility goed of slecht is of waar je moet beginnen? Op Squat University staan verschillende blogs voor het screenen van je mobility. Zelf maak ik momenteel gebruik van de app GoWod, waarmee je gericht kun werken aan je zwakke punten.

Pacing en opbreken van workouts

Hoewel het belangrijk is om jezelf te pushen en hard te gaan… Een regelmatig tempo aanhouden is net zo belangrijk om workouts met succes af te ronden. Daarentegen wil je jezelf ook uitdagen en ook weer niet te rustig starten. Ergens in het midden ligt de sleutel!

Misschien voelt het wat onnatuurlijk om je in te houden terwijl je buurvrouw de longen uit haar lijft roeit, maar als je jezelf dit kunt aanleren ga je uiteindelijk betere resultaten behalen.

Meestal helpt het om gewoon iets langzamer te gaan dan je eigenlijk zou willen. Daarbij kun je tijdens een WOD de verschillende onderdelen ook opbreken om het voor jezelf makkelijker te maken. Als voorbeeld kun je bij onderstaande WOD de Toes to Bar opdelen in 4-3-3 of 5-5 en de lunges in 11-10. Door even pauze te nemen tussendoor zorg je ervoor dat je niet te veel geeft.

5 Rounds for time of:
– 3 Rope Climbs
– 10 Toes to Bar
– 21 Plate Overhead Walking Lunges 20/15 kg
– 400m Run

1 gedachte over “Mijn belangrijkste lessen na 1,5 jaar CrossFit”

  1. Pingback: Mobility trainen voor CrossFit: waarom zou je het doen?

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *