Home » De beste CrossFit pull up bars

De beste CrossFit pull up bars

Een pull up bar is een van de basis trainingsonderdelen in veel gyms, en zeker ook bij CrossFit. Zoals de naam al zegt kun je er pull ups mee doen, maar daarnaast nog veel meer. Je kunt er heel veel spiergroepen van je lichaam mee trainen. Wanneer je aan het kijken bent voor een home gym is een pull up bar dan ook zeker een van de dingen waar je aan moet denken. Het voordeel is ook dat er varianten zijn die je kunt monteren aan de deurpost. Hierdoor zijn pull up bars voor vrijwel elke woning geschikt. Hieronder gaan we kijken naar de oefeningen, opties en meer over de CrossFit pull up bar.

Crossfit pull up bar

Waarvoor gebruik je een pull up bar bij CrossFit?

We zeiden het al even, een pull up bar is een ontzettend veelzijdige vorm van materiaal. Je kunt er vele oefeningen mee doen. Uiteraard is de pull up de meest logische. Dit is een goede oefening voor met name je rug, maar zeker ook voor je armen en zelfs je core. Als je nog geen volledige pull up kunt doen zijn er genoeg opties die je kunnen helpen om uiteindelijk wel een pull up te kunnen. Je hebt ook nog de chin up, hierbij heb je armen minder ver uit elkaar en je handpalmen naar je toe. Dit vraagt wat meer van je biceps, en vaak kunnen mensen meer chin ups dan pull ups. Bij CrossFit heb je ook nog de kipping pull ups en butterfly pull ups. Ook een van de moeilijkste CrossFit oefeningen, de muscle up, doe je bij een pull up bar. Daarnaast kun je je buikspieren op verschillende manieren trainen, met onder andere hanging leg raises of toes to bars.

Waar moet je op letten bij het aanschaffen van een pull up bar?

Het belangrijkste waar je op moet letten bij het aanschaffen van een pull up bar is allereerst de ruimte die je hebt. Er zijn verschillende opties als we kijken naar het soort pull up bar. Welke voor jou het meest geschikt is hangt in eerste instantie af van hoeveel ruimte je hebt. Daarnaast moet je vooral kijken naar de stevigheid. Je wil natuurlijk dat een pull up bar meer dan je gewicht kan dragen en niet te verplaatsen is. Tot slot is de grip nog iets om rekening mee te houden.

Hoe monteer je een CrossFit pull up bar?

Nadat je een pull up bar hebt gekocht moet je deze natuurlijk nog op de juiste manier monteren. Veel varianten moeten worden gemonteerd aan de muur, sommige aan het plafon en bij weinig ruimte tussen de deurpost. In principe is dit niet zo moeilijk, maar als je het nooit hebt gedaan kan het natuurlijk toch een uitdaging zijn. Wel is op internet en in de beschrijving in duidelijke stappen te zien hoe het werkt.

Het eerste waar je op moet letten is de hoogte. Zorg ervoor dat je zelf aan de optrekstang kunt hangen met gestrekte benen, waarbij je voeten niet de grond raken. Daarnaast moet er genoeg ruimte boven de stang zijn, zodat je niet je hoofd stoot tijdens het optrekken. We hebben om het je gemakkelijk te maken een lijstje met benodigdheden en een stappenplan gemaakt.

Wat heb je nodig?

  • Bouten (vaak meegeleverd)
  • pluggen (vaak meegeleverd)
  • markeerstift
  • boormachine
  • waterpas
  • meetlint

Stappenplan:

  • Kies de juiste hoogte, en zorg ervoor dat de stang waterpas hangt
  • Markeer met een stift de gaten
  • Boor de gaten, en sla de pluggen erin
  • Hang de stang op zijn plek, en bevestig vervolgens met de bouten

Het makkelijkste is wel om dit met zijn twee├źn te doen.

Goede CrossFit pull up bars

Wanneer je gaat zoeken naar een goede pull up bar kom je ontzettend veel opties tegen. Het kan dan behoorlijk lastig zijn om de beste optie te kiezen. Daarom hebben wij, om je op weg te helpen, een aantal goede opties voor je op een rijtje gezet.

Toorx Fitness optrekstang

Deze pull up bar hang je aan de muur. Het is een zeer robuuste pull up bar van 50 bij 50, die geschikt is voor meerdere oefeningen. Door de afstand van de muur is hij ook perfect geschikt voor muscle ups en kipping pull ups.

StreetGains straight grip pull up stang

Deze is zeer professioneel en stevig. Ook deze hang je op aan de muur. Het grote voordeel is de afstand tussen de stang en de muur, die deze stang geschikt maken voor vele verschillende oefeningen.

Crossmax pull up rack

Ook deze van Crossmax is bedoeld voor montage aan de muur. De zeer professionele pull up stang is heel stevig en geschikt voor vrijwel alle oefeningen. De afstand tot de muur is wederom ideaal. Een zeer goede optie!

JPS Sports pull up bar

Uiteraard hebben we ook gekeken naar goede opties voor wanneer je wat minder ruimte hebt. Deze optrekstang van JPS Sports kun je tussen een deurpost monteren. Hij is relatief goedkoop, stevig, makkelijk te monteren en verstelbaar van 80 tot 120 centimeter.

Fitsly pull up bar

Ook deze kun je bij een deur op hangen, en is dus geschikt voor als je minder ruimte hebt. Een ander voordeel is dat dit een station is waar je nog meer oefeningen mee kunt uitvoeren. Ook dips, push ups en core werk zijn mogelijk door het design. Een veelzijdige optie dus voor wanneer je weinig ruimte hebt, maar wel goed wil trainen.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *