Home » De Plyo Box en CrossFit box jump

De Plyo Box en CrossFit box jump

Een populaire accessoire bij CrossFit en andere vormen van functioneel trainen is een plyo box. Feitelijk gezien is dit niet meer dan een platform, waarop je vanuit stilstand moet springen. Dit is een belangrijke vorm van plyometrisch trainen. Dit is een vorm van trainen waarbij je in een korte tijd grote krachtsexplosies moet leveren. Hierdoor heb je onder andere hogere start snelheden en een betere sprongkracht. Ook het uithoudingsvermogen zal toenemen. Hieronder gaan we kijken naar de plyo box en de box jump als oefening.

Plyo Box

De Plyo box

Een box als accessoire is verder niets bijzonders. Het is simpelweg een box waarop je kan springen. In principe is deze van hout, maar je komt ook vaak andere varianten tegen. De box op zichzelf hoeft verder aan weinig eisen te voldoen. Hij moet stevig zijn en idealiter voldoet hij aan de standaardafmetingen.

Hoe voer je een goede box jump uit?

Een CrossFit box jump is een plyometrische oefening waarbij je ongeveer 30 tot 50 centimeter van de box start. De box is dus in principe gemaakt van hout, en 50 tot 70 cm hoog. Je begint als atleet met het laden van de sprong, door een kwart squat te maken. Hierbij brengen je armen een stukje achter je core. Vervolgens breng je knieën en heupen in extensie en zwaai je je armen vooruit. Hierdoor creëer je momenten, waardoor je omhoog en vooruit kunt springen. In de lucht buig je de knieën en heupen, zodat je makkelijk kunt landen op de box. Als je land is het aan te raden om jezelf toe te staan om weer in een kwart squat te komen, of zelfs in een halve squat, zodat je de pezen niet onnodig zwaar belast. Vervolgens kom je helemaal omhoog, en zodra je volledige lock out hebt bereikt is de herhaling voltooid. Je kunt er vervolgens afstappen, of af springen.

Welke spieren train je met een box jump?

Deze oefening is zowel goed voor je explosiviteit, voor je kracht en zeker ook voor je uithoudingsvermogen. Zeker wanneer je meerdere herhalingen moet doen is het namelijk flink afzien. Uiteraard is het handig om te weten welke spieren nou met name worden aangesproken. Dit is vooral je posterior chain, en dan met name je bilspieren en hamstrings. Daarnaast wordt ook je kracht in de core flink aangesproken, omdat je anders niet goed kunt springen en landen. Tot slot worden ook de kuiten en de stabilisatie spieren in je enkels flink belast bij het landen, zowel op de box als wanneer je er weer afstapt.

Welke hoogte heb je nodig voor RX man & vrouw?

Een box heeft een standaardafmeting van 50 x 60 x 75. Vrouwen gebruiken 50 cm, mannen 60 cm. Als je een RX workout wil doen moet je dus ook beschikken over een standaard box. In sommige gevallen

Workouts met een plyo box

Er zijn heel veel plyo box oefeningen te bedenken. Een box jump wod heb je dan ook zo gevonden. In zeer veel CrossFit workouts is een box jump opgenomen. Dit omdat er veel wordt gevraagd van meerdere belangrijke vlakken, wat de oefening zeer veelzijdig maakt. Daarnaast worden er ook nog andere oefeningen gedaan met de plyo box. Zo heb je de burpee box jump, die ook vaak in WOD’s is opgenomen. Dit is ook een goede finisher van je training. Hiermee weet je zeker dat je nog even goed stuk gaat. Ook de box jump overs zijn natuurlijk populair. Wederom een zware oefening die vooral veel van je conditie vraagt.

3 goede opties

Veel mensen overwegen om zelf een box aan te schaffen. Het geeft je natuurlijk veel mogelijkheden, is redelijk goedkoop en is makkelijk op te bergen. Dat maakt het een uitstekende opties. Om je op weg te helpen met het kopen van een goede box hebben we alvast 3 opties voor je op een rijtje gezet.

VirtFit houten box met standaard afmetingen

VirtuFit heeft altijd kwalitatief materiaal en deze box is daarop zeker geen uitzondering. De box is gemaakt in de standaard afmetingen, waardoor het ook geschikt als trainingsmateriaal voor CrossFit wedstrijden. Een zeer goede optie.

Koop voor de laagste prijs
fitnessapparaat.nl (€119,90)
Laatst bijgewerkt op: 24 mei 2024 - 00:37

Tunturi plyo box

Deze box van Tunturi, ook een zeer goede en betrouwbare producten van trainingsmateriaal, s 40, 50 of 60 cm hoog en biedt hiermee ook goede opties voor training. De box heeft niet de officiële afmetingen, maar is met de 50 en 60 cm wel geschikt voor training voor wedstrijden.

Koop voor de laagste prijs
bol.com (€93,95)
Laatst bijgewerkt op: 24 mei 2024 - 00:37

VirtuFit Houten Crossfit Plyo Box klein

Niet iedereen is direct in staat om op de normale box te springen. Voor sommigen is het dan ideaal om eerst te trainen met een kleinere variant. Deze kleinere box van Virtufit is daarvoor gemaakt. De hoogtes van deze box zijn 35,5, 43 en 56 cm.

Meer inspiratie nodig? Lees hier verder over de beste CrossFit oefeningen voor thuis en beste CrossFit materiaal voor thuis.

Verkrijgbaar bij

fitnessapparaat.nl (€119,90)
bol.com (€119,95)
ds1.nl (€119,90)
Laatst bijgewerkt op: 24 mei 2024 - 00:37

Verkrijgbaar bij

bol.com (€93,95)
fitnessapparaat.nl (€109,00)
Laatst bijgewerkt op: 24 mei 2024 - 00:37

Verkrijgbaar bij

fitnessapparaat.nl (€89,90)
bol.com (€89,95)
ds1.nl (€89,90)
Laatst bijgewerkt op: 24 mei 2024 - 00:37

1 gedachte over “De Plyo Box en CrossFit box jump”

  1. Pingback: De 6 beste CrossFit oefeningen voor thuis - RXready.nl

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *